Onze producten

24/7
NOODMELDING klik hier
Ambachtelijke smederij Ruigrok

Geschiedenis

Als Nederlands oudste hekwerkfabrikant kent Ruigrok Hekwerk een rijke geschiedenis. We kunnen zelfs stellen dat Ruigrok de bakermat is van de vaderlandse hekwerkindustrie.

De basis is gelegd in 1846 door smidsknecht Jacob Ruigrok die begon met de ambachtelijke productie van hekwerken. Drie jaar later begint Jacob een eigen smidse in zijn geboortedorp Vogelenzang. De hekwerk productie breidt zich uit en in 1865 heeft hij vijf knechten in dienst, waaronder zoon Cornelis.

Ruigrok en Zoonen
In 1894 neemt Cornelis de smederij over. Het bedrijf begint met de fabrieksmatige vervaardiging van hekwerk. De zonen van Cornelis blijken goede werkkrachten en de smederij groeit uit tot een echte fabriek van hek- en rasterwerken. Als Cornelis in 1908 overlijdt zetten zijn weduwe en hun zoons het bedrijf voort. De twee oudste zoons laten in 1921 de vennootschap Firma C.A. Ruigrok en Zoonen registreren.

Rond deze tijd wordt ook de weerbarstige stier -in bedwang gehouden door een Ruigrok hekwerk als bedrijfssymbool ingevoerd. Naast hek- en rasterwerken levert het bedrijf smeedijzeren poorten voor de vele villa’s en buitenplaatsen in en rond Bloemendaal.

Oorlogstijd
In de jaren dertig worden vele hekwerken en poorten geplaatst, passend bij de architectuur van die tijd. Het bedrijf floreert. Na een moeilijke oorlogstijd is er in wederopbouwend Nederland veel werk, echter materialen zijn schaars. Met tweedehands voorraden uit legerdumps wordt geïmproviseerd om toch te kunnen leveren.

Einde van het familiebedrijf
In 1976 verlaat de 75-jarige directeur het bedrijf en in 1983 komt hij te overlijden. Hiermee kwam na ruim 137 jaar een einde aan het familiebedrijf. De ontwikkeling stopte echter niet. Nu, ruim 160 jaar later is Ruigrok nog steeds favoriet voor gedegen beveiligingsoplossingen. De liefde voor het staal bleef, state of the Art techniek deed zijn intrede en nog steeds, wellicht meer dan ooit, mogen wij onszelf de Nederlandse hekwerkspecialist noemen.

De familie Ruigrok heeft een boek uitgegeven hierin is terug te lezen dat het bedrijf  lange tijd een grote rol gespeeld heeft in de familie.

Klik op onderstaande link om een groot deel van de Ruigrok geschiedenis te beleven.

Geschreven door de familie Ruigrok:

Ruigrok Jaarboek